”Nu am observat niciodată o tranziţie atât de bruscă a condiţiilor de mediu în niciun ecosistem de pe Pământ,” a declarat ecologistul Julian Gutt din cadrul Institutului Alfred Wegener, Germania. Tranziţia epică a avut loc după ce aisbergul A68 a început să plutească şi să se dezintegreze pe ţărmurile nordice din Marea Weddel, informează Science Alert.
Prin intermediul acestei tranziţii, o întindere vastă a podelei marine care se întinde pe 5.818 km² începe să fie expusă treptat luminii solare Anul trecut, în urma unei decizii a Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR), ecosistemul a fost clasificat ca Zonă Specială pentru Studii Ştiinţifice.
Decizia protejează zona de realizarea oricărui tip de pescuit pe parcursul a doi ani, interdicţie care poate fi extinsă pentru 10 ani. În această perioadă cercetătorii vor avea şansa să studieze vietăţile marine din zonă. ”Este o zonă necunoscută, extrem de importantă pentru cercetările ştiinţifice,” a declarat biologul Susan Grant din cadrul British Antarctic Survey (BAS).
Pentru anul 2018-2019 sunt plănuite expediţii ale sud-coreenilor şi ale germanilor, specialiştii îşi doresc să examineze solul înainte ca acesta să fie expus în întregime luminii solare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: